poniedziałek, 18 grudnia 2017

MASA MAKOWA Z BAKALIAMI

Dziś przepis na prostą i szybką w przygotowaniu masę makową. Idealnie sprawdza się w ciastach kruchych, drożdżowych, francuskich. 
Według mnie najlepsza masa makowa jaką jadłam, pełna ulubionych bakalii, niczym nie równa się tej gotowej zakupionej w sklepie. 
Tak przygotowana masa makowa powinna być przechowywana w lodówce maksymalnie 5-6 dni.



Składniki:
* 200 g niebieskiego maku (użyłam Skworcu)
* 300 ml mleka
* 50 g masła
* 70 ml płynnego miodu
* 60 g orzechów włoskich (użyłam Skworcu)
* 60 g rodzynek (użyłam Skworcu)
* 3 łyżeczki skórki pomarańczowej 

Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, zagotować. Do wrzącego mleka wsypać mak i gotować go około 20 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Mak powinien wchłonąć całe mleko.
Następnie ugotowany mak przemielić przy pomocy maszynki do mielenia trzykrotnie.
Orzechy drobno posiekać.
W garnku rozpuścić masło, dodać miód i podgrzać wszystko. Kolejno dodać do garnka bakalie i mieszając chwilę "podsmażać". Na końcu wsypać przemielony mak, wymieszać. Ostudzić.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...