czwartek, 7 grudnia 2017

PIECZONE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA Z PAPRYKĄ I MAJERANKIEM

Ziemniaki z piekarnika to pyszny dodatek obiadowy. Sposobów na ziemniaki jest bardzo wiele. Ja przygotowuję je za każdym razem w inny sposób, aby się nam nie znudziły ;)
Chrupiące, złociste, z dodatkiem aromatycznych przypraw i ziół. Idealny dodatek do mięsa, warzyw czy ryb. Robi się je bardzo szybko i prosto, z pewnością zasmakują każdemu :)



Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 5-6 łyżek oleju
* 1 łyżeczka majeranku (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki słodkiej papryki (użyłam Skworcu)
* szczypta ostrej papryki (użyłam Skworcu)
* pół łyżeczki przyprawy do ziemniaków (użyłam Skworcu)
* szczypta soli

Wykonanie:
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i osuszyć. Pokroić w nieduże kawałki. 
W misce wymieszać olej z przyprawami i ziołami, dodać ziemniaki i wymieszać. Wszystko odstawić na godzinę.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ziemniaki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 40 minut, co jakiś czas przewracać ziemniaki na drugą stronę. 






2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...