wtorek, 19 grudnia 2017

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MASĄ MAKOWĄ Z BAKALIAMI

Jedni pieką teraz makowce a ja upiekłam rogaliki drożdżowe z makiem :) Oczywiście skorzystałam z mojego niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe. Rogaliki wyszły przepyszne, pulchne, mięciutkie, pełne nadzienia makowego, polane lukrem. 
Przygotowanie rogalików może i jest trochę pracochłonne, ale są tego warte. Polecam :)



Składniki na ciasto drożdżowe:(przepis tutaj)
* 1/2 kg mąki
* 1 jajko
* 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
* 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka
* 2 łyżki oleju
* sól
* 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej)

Wykonanie:
Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąkę.


Składniki na masę makową:(przepis tutaj)
* 200 g niebieskiego maku (użyłam Skworcu)
* 300 ml mleka
* 50 g masła
* 70 ml płynnego miodu
* 60 g orzechów włoskich (użyłam Skworcu)
* 60 g rodzynek (użyłam Skworcu)
* 3 łyżeczki skórki pomarańczowej 

Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, zagotować. Do wrzącego mleka wsypać mak i gotować go około 20 minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Mak powinien wchłonąć całe mleko.
Następnie ugotowany mak przemielić przy pomocy maszynki do mielenia trzykrotnie.
Orzechy drobno posiekać.
W garnku rozpuścić masło, dodać miód i podgrzać wszystko. Kolejno dodać do garnka bakalie i mieszając chwilę "podsmażać". Na końcu wsypać przemielony mak, wymieszać. Ostudzić.


Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o grubości około 4-5 mm. Podzielić je na 8 trójkątów. Przy brzegu każdego trójkąta układać nadzienie makowe. Zwijać w rulonik do węższej strony trójkąta. Ułożyć na kształt rogalika.
Każdego rogalika przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować mlekiem.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec rogaliki około 20 minut. 
Wystudzone rogaliki polewać lukrem zrobionym z wody i cukru pudru.



Spodobał Ci się talerzyk? Jeśli tak do zapraszam do Galeria Cuda Świata. Znajdziesz tam nie tylko ten ale i inne cudowne talerzyki, obrazy, lampy i wiele innych przedmiotów. 




                             








3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...