niedziela, 17 grudnia 2017

SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Sałatka śledziowa smakuje wyśmienicie. Idealnie nadaje się na stół wigilijny, sylwestra czy inne imprezy. Jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Jak dla mnie sałatka najlepsza jest następnego dnia, kiedy to wszystko przejdzie śledziem i cebulką. 
Może i na Waszym stole zagości ta właśnie sałatka? :)



Składniki:
300 g filetów śledziowych a’la matias
3-4 średnie ziemniaki
* 3-4 jajka
* 1 duża cebula
* 1 puszka groszku konserwowego (użyłam groszku Jamar)
* 1 jabłko
* 4-5 ogórków konserwowych
* 1-2 łyżki majonezu
* sól i pieprz do smaku
* garść posiekanej natki kopru

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, jajka na twardo. Wszystko obrać ze skórki i skorupek i pokroić w niedużą kostkę.
Cebulę, jabłko (bez skórki) i ogórki konserwowe pokroić w kostkę.
Śledzie zalać wodą i odstawić na około godzinę. Po tym czasie osuszyć je ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę.Groszek konserwowy odsączyć z zalewy. 
Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce. Dodać majonez, posiekaną natkę koperku, sól i pieprz, wymieszać.
Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...