poniedziałek, 15 stycznia 2018

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Parówki w cieście francuskim to prosty i szybki sposób na przygotowanie dobrej przekąski czy kolacji. Doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z ketchupem, musztardą czy sosem czosnkowym.
Warto mieć w lodówce awaryjnie ciasto francuskie. Bardzo często ratuje nas podczas nagłej wizyty gości zarówno w przygotowaniu na słodko jak i wytrawnej. 




Przygotowanie parówek w tej formie wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane. Trzeba tylko delikatnie rozcinać ciasto z parówką by nie przekroić jej do końca. Spróbujcie a przekonacie się sami ;)

Składniki:
* 1 opakowanie ciasta francskiego
* 8 parówek
* ewentualnie starty żółty ser do posypania na wierzch

Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć. Pokroić na prostokąty takiej wielkości, by swobodnie zawinąć w nim parówkę. 
Parówkę zawinąć w prostokąt ciasta francuskiego. Każdy rulonik przeciąć na 7-8 kawałków tak by nie naciąć ciasta do samego końca (używam do pomocy dwóch patyczków do szaszłyków, które układam przy brzegu wzdłuż ruloników).
Każdy kawałek parówki odwijać na zmianę raz na lewą raz na prawą stronę. 
Tak przygotowane przekąski piec na formie wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 190'C około 20 minut. 

Jeżeli chcecie parówki posypać serem to należy to zrobić na 6-7 minut przed końcem pieczenia. 





P/S Przepraszam Was za jakość zdjęć, ale goście czekali w salonie ;););)




1 komentarz:

  1. Fajny pomysł. Te paróweczki są po prostu sympatyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...