środa, 3 stycznia 2018

RYBA PO GRECKU

Ryba po grecku to w wielu domach jedna z 12 potraw na wigilijnym stole. Chociaż ja lubię rybkę po grecku od tak a nie tylko raz w roku :)
Jest to pyszna rybka pokryta warzywną pierzynką. Tania i łatwa w przygotowaniu, nie znam osoby, która nie lubiłaby tejże potrawy.





Składniki:
* około 600 g filetów rybnych (u mnie dorsz)
* 3 większe marchewki
* 1 pietruszka (korzeń)
* pół selera (korzeń)
* 1 cebula
* sól do smaku
* 5-6 ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
* 3 liście laurowe (użyłam Skworcu)
* pieprz do smaku (użyłam Skworcu)
* przyprawa do ryby (użyłam Skworcu)
* olej do smażenia
* 1 koncentrat pomidorowy
* odrobina cukru do smaku
* mąka do obtoczenia ryby

Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka i wszystko dusić pod przykryciem na małym palniku. Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziela angielskie, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie (ewentualnie można podlać odrobiną wody). Filety rybne posolić, posypać przyprawą do ryby, obtoczyć w mące i usmażyć.  
W misce układać warstwowo warzywa-ryba-warzywa-ryba, ostatnią warstwą powinny być warzywa.

Ryba po grecku najlepiej smakuje po około 1-2 dniach od przygotowania.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...