Ryba jest pyszna, słodko- kwaśna. Moja rodzinka zajada się nią zawsze z apetytem ;)
Składniki:
* 700 g filetów rybnych (u mnie mintaj)
* mąka do obtoczenia
* przyprawa do ryb (użyłam Skworcu)
* 2 cebule
* olej do smażenia
* sól i pieprz do smaku
* 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
Na zalewę:
* 1 litr wody
* kilka ziarenek ziela angielskiego (użyłam Skworcu)
* kilka listków laurowych (użyłam Skworcu)
* 3-4 łyżki cukru
* 1/4 szklanki octu
* sól do smaku
Wykonanie:
Filety rybne pokroić na kawałki, posypać solą i przyprawą do ryby. Obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
Cebule pokroić w półplasterki zeszklić na oleju. Dodać przecier pomidorowy i chwilę poddusić.
Zalewa: Wszystkie składniki zalewy za wyjątkiem octu zagotować. Dodać do zalewy podduszoną cebulę z przecierem pomidorowym, wymieszać. Dodać ocet, wymieszać.
Upieczone filety ryb układać w misce warstwami na przemian z cebulą z zalewy. Na końcu całość zalać zalewą. Wstawić do lodówki, aby tam "leżakowała" do przegryzienia smaków :)
Brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuń