niedziela, 21 stycznia 2018

SZYBKA BABKA Z DŻEMEM MALINOWYM

Babka jest przepyszna, szybka w wykonaniu i zawsze się udaje. Przepis w sam raz dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią i pieczeniem.
Tym razem dodałam do babki dżem malinowy, ale z powodzeniem można go pominąć lub zastąpić innym dodatkiem, np. kakao, powidłami a nawet świeżymi owocami.
Babka idealna na przybycie niespodziewanych gości. Czas przygotowania i pieczenia nie przekracza godziny. Koniecznie spróbujcie :)




Składniki:
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 3/4 szklanki cukru
* 5 jajek
* 1/4 szklanki oleju
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki dżemu malinowego
* cukier puder do posypania babki

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i dalej mieszać mikserem. Następnie dodać żółtka i wymieszać. Do masy jajecznej dodać olej, wymieszać.
Dodawać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć dżem malinowy, tworząc tzw. ciapki ;)
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 45 minut.
Schłodzoną babkę obficie posypać cukrem pudrem.





2 komentarze:

  1. Wyszło idealnie jak na zdjęciu :-) bardzo smaczne! Przepis super :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...