Zupa ta najlepsza jest następnego dnia, z kromką chleba albo ciepłą bułeczką ;)
Składniki:
* 2,5 litra wody
* 1 kość wieprzowa
* 4 marchewki
* 4-5 ziemniaków
* 2 puszki fasoli Piękny Jaś (Jamar)
* 1 korzeń pietruszki
* 1/4 korzenia selera
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 4 liście laurowe
* 5-6 ziarenek ziela angielskiego
* 2 łyżki majeranku
* sól, pieprz
* 300 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 jajko
* 1 łyżka bułki tartej
* sól, pieprz
* mąka do obtoczenia
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę. Włożyć kość wieprzową, pokrojoną w kostkę pietruszkę i seler, dodać ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz. Zagotować wywar około pół godziny. Następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wsypać majeranek. Gotować zupę na małym ogniu do momentu aż warzywa będą prawie miękkie.
W między czasie należy przygotować pulpety. Miso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformować maleńkie pulpeciki. Obtoczyć je w mącę i kiedy warzywa w zupie będą prawie miękkie dodać pulpeciki.
Na samym końcu do zupy dodać odcedzoną białą fasolę. Zupę chwilę jeszcze gotować na małym ogniu.
Takich pyszności jeszcze nie robiłam. Chętnie wykorzystam ten przepis!
OdpowiedzUsuń