środa, 7 lutego 2018

BABKA DWUKOLOROWA

Kolejna babka z serii "prosta i smaczna", tym razem dwukolorowa. Wyszła obłędna w smaku, pulchna, wilgotna, a co ważne jej wykonanie jest nieskomplikowane ;) W moim domu babki znikają w tempie ekspresowym, wszyscy je lubimy i dlatego też piekę je co jakiś czas. W chłodne popołudnia nie ma nic lepszego niż kubek gorącej czekolady, kawałek babki i ciepły kocyk ;)



Składniki:
* 7 jajek
* 2,5 szklanki mąki
* 200 g masła
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao

Wykonanie:
Masło (w temp. pokojowej) utrzeć z cukrem. Mieszając mikserem dodawać po jednym całym jajku. Na końcu dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
3/4 ciasta wylać do formy do babki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pozostałą 1/4 ciasta wymieszać z kakao, wylać na wierzch babki.
Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec babkę około 40-50 minut. Schłodzoną babkę posypać cukrem pudrem. 




1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie :) bardzo uniwersalny wypiek, który zawsze się udaje :) polecam moje przepisy na babki :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/search/label/babki

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...