Składniki:
* pierś z kurczaka (połówki)
* śliwki suszone (użyłam śliwek Skworcu)
* sól
* przyprawa do kurczaka
* papryka słodka
* papryka ostra
* olej
Wykonanie:
W miseczce wymieszać olej z przyprawami i solą (celowo nie podałam tu proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego ile piersi zamierzacie przygotować).
W każdej połówce piersi z kurczaka wyciąć kieszonkę, czyli naciąć otwór wzdłuż długości mięsa, tak by go nie przedziurawić. W każdy otwór powpychać śliwki suszone.
Mięso ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem nasmarować mięso olejem z przyprawami z obu stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 160'C około 30-40 minut, w połowie czasu pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)