poniedziałek, 5 lutego 2018

MIELONKA Z PAPRYKĄ (Z SZYNKOWARA)

Lubicie mielonki? Przygotowanie takiej  w domu jest bardzo proste. Nie ma nic lepszego niż domowe wędliny na kanapki. 
Pyszna, zwarta, idealnie doprawiona z kawałkami papryki. Zachęcam wszystkich do zrobienia mielonki samemu. Zasmakuje wszystkim i tym dużym i tym małym ;)




Do wykonania mielonki wykorzystałam zestaw do robienia wędlin "Singiel" od firmy Tradismak.

Składniki:
* 300 g mięsa mielonego wieprzowego
* 200 g mięsa mielonego wołowego
* 1/4 papryki czerwonej
* 1/4 papryki zielonej
* 1 łyżeczka peklo soli (użyłam Tradismak)
* 1 łyżeczka żelatyny spożywczej (użyłam Tradismak)
* 1 łyżeczka przyprawy Dobry Smak John
* 4 łyżki wody

Wykonanie:
Oba rodzaje mięsa mielonego wymieszać ze sobą. Dodać wodę, żelatynę, peklo sól i przyprawę. Dobrze wyrobić mięso dłońmi. Na końcu dodać pokrojone w małe kawałeczki obie papryki, ponownie wymieszać mięso. 
Tak przygotowane mięso mielone przełożyć do szynkowaru. Zamknąć naczynie i wstawić do lodówki na około 18 godzin.
W garnku zagotować wodę. Zmniejszyć palnik grzewczy do minimum. Do garnka włożyć szynkowar. Gotować tak mielonkę około 45-50 minut. Po tym czasie szynkowar wyjąć z wody. Schłodzony wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
I na tym koniec, teraz pozostaje tylko wyjąć mielonkę z szynkowaru. Smacznego ;)




  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...