wtorek, 27 lutego 2018

ODRYWANE CIASTO DROŻDŻOWE Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Uwielbiam ciasta drożdżowe. Jest pyszne, pulchne i w zasadzie proste w wykonaniu. Za każdym razem smakuje inaczej w zależności od tego jakie będą dodatki. Tym razem przygotowałam drożdżowe przełożone powidłami śliwkowymi. Z kubkiem ciepłego mleka... smakuje idealnie ;)



Składniki:
* 1/2 kg mąki
* 1 jajko
* 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży suszonych
* 1 szklanka płynu: pół szklanki wody wymieszane z połową szklanki mleka
* 2 łyżki oleju
* sól
* 2 łyżeczki cukru

* powidła śliwkowe (użyłam firmy Stovit)

Wykonanie:
Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać. Ponownie przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Stolnicę podsypać mąką. Wylać ciasto na stolnicę i dokładnie zagniatać około 4-5 minut, podsypując mąką.

Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i grubość ciasta około 6-7 mm. Wysmarować powidłami. Pociąć na prostokąty, mniej więcej na szerokość keksówki (poniżej jest dokładne zdjęcie). Prostokąty układać jedne na drugim i wkładać je do keksówki. Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na około 10-15 minut. 
Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec ciasto około 25-30 minut. Schłodzone ciasto można polać lukrem.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...