Składniki:
* 600 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 łyżeczka soli peklowej
* 1 łyżeczka majeranku
* 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
* 1 łyżeczka żelatyny
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 60 ml wody
* 4 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
Wykonanie:
Mięso mielone wymieszać z przyprawami, wodą i pietruszką. Mięso należy wyrabiać dłonią około 4-5 minut, aż cała woda wraz z przyprawami zostanie dobrze wymieszana z mięsem.
Tak przygotowane mięso przełożyć do szynkowara (u mnie szynkowar z zestawu Singiel od firmy Tradismak). Praskę zamknąć i wstawić do lodówki na około 14-16 godzin. Po tym czasie szynkowar włożyć do garnka i parzyć mielonkę około 1 godziny w temperaturze 80-85 stopni. Następnie szynkowar wstawić do zimnej wody do wystudzenia. Po całkowitym wystudzeniu wstawić szynkowar do lodówki na około 12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)