środa, 21 lutego 2018

ŚNIADANIOWE PLACKI BUDYNIOWE

Placki to doskonały pomysł zarówno na śniadanie jak i obiad czy podwieczorek. Ich przygotowanie łącznie z pieczeniem nie zajmuje więcej niż 30 minut. Pyszne, nie za słodkie, które można podać z przeróżnymi dodatkami.


Swoje placuszki podałam z przepyszną, pełną kawałków truskawek konfiturą Stovit. Jednak równie dobrze będą smakowały z każdą inna konfiturą, posypane cukrem pudrem lub  bez żadnych dodatków :)


Składniki na około 25 placków:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki budyniu waniliowego
* 1 szklanka mleka
* 1 jajko
* 4 łyżki jogurtu naturalnego
* olej lub olej kokosowy do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w misce. Dodać jajko, jogurt naturalny i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem.
Na patelni rozgrzać olej lub olej kokosowy (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym.







5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...