sobota, 3 lutego 2018

STEFANIA- CIASTO Z KASZY MANNY

Stefania to pyszne i tanie do zrobienia ciasto. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, jest tak proste, że na pewno uda się każdemu. Przygotowanie ciasta zajmuje max 15 minut. Przepis wygrzebałam ze swoich starych zapisków i od razu naszła ochota, by to ciacho zrobić. A Wy znacie, lubicie to ciasto?



Składniki na prostokątną blachę 24 na 26 cm:
* 1 litr mleka
* 1 szklanka cukru
* 1 kostka masła
* 1 szklanka kaszy manny
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 2 łyżki kakao

Polewa:
* pół kostki masła
* pół szklanki cukru
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki wody

* 3-4 łyżki wiórek kokosowych do posypania na wierzch
* herbatniki do wyłożenia na spód i wierzch ciasta

Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i masłem. Do gotującego się mleka stopniowo wsypywać kaszę manną, ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu do czasu aż masa zacznie tężeć.
Na dno blachy wyłożyć herbatniki, wylać jeszcze gorącą masę z kaszy manny. 
Na wierzch ułożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki.
W garnku rozpuścić masło na polewę z cukrem Dodać wodę i kakao, wymieszać. Gdy polewa zacznie tężeć wylać ją na ciasto. Na wierzch posypać wiórki kokosowe.
Ciasto przechowywać najlepiej w lodówce lub chłodnym miejscu. 

Do wykonania ciasta użyłam produktów Skworcu.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...