czwartek, 12 kwietnia 2018

KREM MAŚLANY DO DEKORACJI TORTÓW I BABECZEK

Idealny krem maślany do dekorowania tortów i babeczek. Doskonale nadaje się również do posmarowania wierzchu tortu przed położeniem masy cukrowej. Do uzyskania odpowiedniego koloru lub smaku jak najbardziej można dodać kakao, barwniki spożywcze, soki owocowe, ekstrakt waniliowy lub olejki smakowe. 
Po przygotowaniu kremu i nadaniu mu odpowiedniej konsystencji można doskonale wyciskać wzory zarówno dużymi jak i małymi końcówkami szprycy. 
Jesteście ciekawi jak przygotować idealny krem maślany? Zapraszam do poczytania całego postu :)




Przygotowanie kremu maślanego należy rozpocząć od odpowiedniego dobrania masła. Musi to być masło niesolone i musi zawierać przynajmniej 82% tłuszczu. Dodatkowo masło przed rozpoczęciem ucierania musi być w temperaturze pokojowej ale nie może być płynne, lejące. Nie nadaje się tu żadna margaryna ani też mix masła z margaryną.




Składniki:
* 250 g masła w temperaturze pokojowej
* 300-400 g cukru pudru
* 5-6 łyżek mleka
* barwniki spożywcze, olejki, kakao 

Wykonanie:
Masło należy umieścić w misce i ucierać mikserem na średnich obrotach około 5-6 minut. Masło powinno zwiększyć swoją objętość i stać się gładką, jasną masą.
Kolejnym etapem jest przesiewanie cukru pudru STOPNIOWO do utartego masła. Do masła nie mogą przedostać się żadne grudki z cukru pudru. Należy też zmniejszyć obroty miksera do minimum. Puder trzeba dodawać partiami, a po dodaniu ostatniej partii należy ucierać krem maślany jeszcze około 3 minut. Ilość cukru pudru jaką należy wsypać pozostawiam Wam. Kiedy przygotowuję krem do dekorowania dodaję go więcej, a kiedy ma posłużyć do posmarowania tortu pod masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa jest bardzo słodka.
Ostatni etap to rozrzedzanie kremu poprzez dodanie mleka (jeśli chcemy pozostawić krem w wersji podstawowej), lub dodanie barwnika spożywczego, olejku smakowego (jeśli chcemy uzyskać krem w konkretnym kolorze lub smaku). Rozrzedzać krem należy stopniowo, aby nie przesadzić ;). Pamiętajcie, że jeśli dodamy aromat lub barwnik w płynie, wtedy nie zawsze potrzebne jest rozrzedzanie kremu mlekiem. 
Tak przygotowany krem można przechowywać w lodówce w zamkniętym pudełku około 4 dni. Przed użyciem kremu trzeba wyjąć go z lodówki 3-4 godziny wcześniej, a gdy osiągnie odpowiednią temperaturę trzeba go ponownie wymieszać. 

I jeszcze jedna rada, otóż pamiętajcie, aby dobrze wymieszać krem podczas barwienia mikserem o niskich obrotach. A także o ściąganiu kremu z boków i dna miski, aby wszystko było dobrze zabarwione.

Przygotowanie kremu maślanego wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne i skomplikowane jak się wydaje :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...