piątek, 4 maja 2018

DROŻDŻOWE PALUCHY Z MAKIEM

Paluchy drożdżowe są idealne jako przekąska, na śniadanie, kolację czy do grilla. Nie są pracochłonne, jedyny minus to taki, że trzeba poczekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe. Najlepsze jeszcze ciepłe... mniam :) Koniecznie spróbujcie ;)



Składniki:
* 4 szklanki mąki pszennej
* 7 g suchych drożdży
* 1 szklanka ciepłego mleka
* 1 łyżeczka cukru
* 1 jajko + 1 jajko do posmarowania
* 4 łyżki oleju
* szczypta łyżeczki soli
* mak do posypania (użyłam mak niebieski Skworcu)

Wykonanie:
Do miski wsypać drożdże i cukier, wlać pół szklanki ciepłego mleka, wymieszać. Wsypać płaską łyżkę mąki, ponownie delikatnie zamieszać. Zakryć miskę ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki (prócz 1 dodatkowego jajka i maku), dokładnie wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 15 kawałków. Formować podłużne wałeczki, długości 25-30 cm. Ponownie odstawić na około 15 minut.
Po tym czasie każdy wałeczek przełożyć na blachę, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C. Piec około 20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...