Składniki:
* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni).
Naleśniki podałam z konfiturą Naturalnie owocowe wiśnie firmy Stovit. Polecam Wam produkty tej właśnie firmy. W każdym słoiku zamknięte zostały owoce, a dokładniej kawałki owoców. Dżemy, konfitury, jabłka, marmolady... wszystko przepyszne :)
uwielbiam naleśniki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki. Zazwyczaj korzystam z innego przepisu, ale ten też chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZ wodą gazowaną ciasto na naleśniki jest bardziej puszyste, polecam :-)
OdpowiedzUsuń