środa, 4 lipca 2018

NALEŚNIKOWE KORECZKI Z CZEKOLADĄ I BANANEM NA JEDEN KĘS

Pomysłów na naleśniki jest naprawdę sporo. Koreczki z naleśników to doskonały pomysł na przekąskę imprezową zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci. Posmarowane masłem czekoladowym, przełożone bananem lub innym ulubionym owocem to rozkosz dla podniebienia. Można je śmiało podać jako śniadanie czy podwieczorek dla dzieci. Moja córka uwielbia naleśniki a jak jest u Was?




Składniki na naleśniki:

* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka

* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
Dodatkowo:
* masło czekoladowe
* banany
* winogrona do dekoracji
* wykałaczki na koreczki

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron (naleśniki smażę na suchej patelni).

Naleśnika posmarować masłem czekoladowym. Banany pokrojone w plasterki ułożyć na czekoladzie po dwa rzędy wzdłuż środka naleśnika.
Naleśniki zwinąć w rulonik. Kroić je w kawałki około 2 cm szerokości. Wbić wykałaczkę, nakłuć winogrono do dekoracji.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...