poniedziałek, 27 sierpnia 2018

ZUPA OWOCOWA Z CZEREŚNI Z MAKARONEM

Zupa owocowa to tak naprawdę kompot z dodatkiem makaronu czy klusek. Lekka, idealna na upalne dni. Zupa ta kojarzy mi się z dzieciństwem, a kiedy przygotowałam ją i jadłam po wielu latach poczułam się jak mała dziewczynka. Tak naprawdę zupę owocową można przygotować ze wszystkich owoców, ja jako dziecko najbardziej lubiłam ją z czereśni, wiśni, jagód i truskawek :) A jaka jest Wasza ulubiona wersja?



Składniki:
* około 1,5 litra wody
* 500 g świeżych wypestkowanych czereśni
* cukier do smaku- ilość zależy od kwaskowatości czereśni (użyłam cukier trzcinowy Skworcu)
* pół łyżeczki cynamonu (użyłam Skworcu)
* ugotowany al'dente makaron
* szczypta soli

Wykonanie:
W osobnym garnku ugotować makaron al'dente w osolonej wodzie.
Do garnka wlać wodę, wsypać sól i czereśnie, gotować około pół godziny. Dodać do smaku cukier, cynamon, wymieszać. 
Makaron można dodać bezpośrednio do zupy, bądź nakładać na talerz osobno makaron i zalać kompotem czereśniowym. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...