SOS KURKOWY- SZYBKI I PROSTY

Sezon na świeże kurki w pełni a to doskonała okazja do przygotowania sosu kurkowego. Aromatyczny i kremowy, idealny do mięs, placków ziemniaczanych, makaronów, ziemniaków lub kasz. Najlepszy sos kurkowy jaki jadłam, smak dzieciństwa. Przygotowywała go dla nas mama, a teraz ja robię taki dla swojej rodzinki ;)




Składniki:
* 400 g świeżych kurek
* 1 cebula
* solidna garść posiekanej świeżej natki pietruszki
* 1 łyżka masła
* 150 ml śmietany 30%
* odrobina oliwy z oliwek
* sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić. Na patelnię wylać odrobinę oliwy z oliwek, podsmażyć na tym cebulę z dodatkiem soli. Następnie dodać wyczyszczone, umyte kurki (większe przekroić na 4 części) i masło. Wszystko razem dusić około 5-7 minut. Kolejno dodać posiekaną pietruszkę i jeszcze chwilkę dusić. Na końcu wlać śmietanę, dodać sól i pieprz do smaku. Całość dusić około 5 minut bez przykrycia co chwilę mieszając.





1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)