czwartek, 11 października 2018

DOMOWY KISIEL JAGODOWY

Pyszny, owocowy kisiel, który można przygotować z każdych owoców, zarówno świeżych w sezonie letnim jak i mrożonych w zimie. Ja dziś przygotowałam na deser dla rodzinki kisiel z jagód, które zalegały mi w zamrażalniku. Najważniejsze, że domowy, pełny owoców. Choć sklepowe półki uginają się od tych w proszku, to jednak domowy kisiel jest najlepszy :) 



Składniki:
* 1 szklanka jagód
* półtora szklanki wody
* 2 płaskie łyżki cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wykonanie:
Do garnka wsypać jagody, cukier, wlać szklankę wody i wycisnąć sok z cytryny. Gotować około 5 minut od momentu zagotowania.
Pół szklanki wody wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlewać do gotujących się jagód, ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Doprowadzić do zagotowania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...