środa, 3 października 2018

ZAPIEKANA KASZA MANNA Z MALINAMI

Jesień zawitała na dobre, na dworze szaro, buro i zimno. Zapiekana kasza manna z malinami to idealny deser, pomysł na śniadanie lub rozgrzewający podwieczorek w jesienne dni. Kaszka doskonale komponuje się z kwaśnymi malinami. Moja córka najbardziej lubi kaszkę z jagodami i mam nadzieję, że po powrocie ze szkoły z apetytem zje tą z malinami :) A Wy z czym najchętniej jadacie kaszę manną?



Składniki na 4 kokilki:
* 1,5 szklanki mleka
* 1/3 szklanki kaszy manny orkiszowej (użyłam Radix-bis)
* 1 łyżeczka cukru
* szczypta soli
* szklanka malin (użyłam mrożone)

Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać cukier i szczyptę soli. Mleko doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę manną orkiszową i energicznie mieszać trzepaczką, do momentu aż kasza manna zacznie gęstnieć.
Na dnie kokilek ułożyć po kilka malin, na wierzch wylać ugotowaną kaszę manną. Na końcu ułożyć ponownie po kilka malin.
Piekarnik nagrzać do 180'C, kaszę piec około 20 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...