piątek, 16 listopada 2018

A'LA GOFRY Z OPIEKACZA

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na gofry, jednak nie są pieczone w tradycyjnej gofrownicy a w opiekaczu. Wyszły przepyszne. Można podać je z ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym, śmietaną, owocami, posypane cukrem pudrem, jak tylko lubicie. Idealne do zapakowania w pudełko jako przekąską w czasie przerwy w szkole czy pracy. Polecam.



Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 jajka
* 300 ml mleka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu)
* szczypta soli
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki aromatu waniliowego (użyłam Skworcu)
* gofry podałam z konfiturą z aronii Skworcu

Wykonanie:
Całe jajka wbić do miski, wlać mleko, wszystko wymieszać trzepaczką. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, wlać olej i ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszać trzepaczką tak długo, by dobrze rozetrzeć grudki mąki.
Opiekacz (użyłam Dezal) rozgrzać. Na środku płyty opiekacza wylać po 2 łyżki ciasta, zamknąć opiekacz i piec na rumiany kolor gofry. 











2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...