DYNIOWE PLACKI Z CYNAMONEM

Placki z dyni można przygotować na wiele sposobów i z przeróżnymi dodatkami. Ja dziś przygotowałam dla rodzinki prostą wersję placków z odrobiną cynamonu, który nadał plackom niesamowitego smaku. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Pyszna jesienna przekąska, która posmakuje każdemu. 

Składniki na około 30 placków:
* 1 szklanka puree z dyni (przepis tutaj)
* 2 łyżki cukru
* 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
* szczypta soli
* 2 jajka
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1/2 szklanki mleka
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
W misce umieścić puree z dyni. Dodać żółtka jajek i resztę składników, wymieszać drewnianą łyżką. Na samym końcu dodać ubite na sztywną pianę białka jajek.
Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju. Łyżką nakłada porcje ciasta, smażyć placki na rumiano z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym.
Placki można podać z konfiturą lub posypać cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Kocham dynię w potrawach! Takie placuszki to przyjemność z każdego kęsa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)