sobota, 17 listopada 2018

PUREE Z PIECZONEJ DYNI

Puree z dyni to podstawa wielu dobrych ciast, deserów, placków czy zup. Można je przygotować na bieżąco i przechowywać do kilku dni w lodówce (jeśli macie bieżący dostęp do dyni), pasteryzować do słoików albo zamrozić w woreczkach. 
Zrobienie puree jest bardzo proste, wystarczy tylko dynia, piekarnik i blender ;) 



Składniki:
* 1 dynia
* blaszka
* blender

Wykonanie:
Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć z niej pestki. Każdy oczyszczony kawałek dyni układać na blaszkę skórką do dołu. Wstawić do piekarnika nagranego do 190'C i piec około 45 minut. Po tym czasie z upieczonej dyni łyżką oddzielić miąższ od skórki. Miąższ zmiksować blenderem na gładką masę.
Tak przygotowane puree można przechowywać kilka dni w lodówce, włożyć do woreczków i zamrozić albo włożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut.



1 komentarz:

  1. Robię podobnie i potem mrożę - puree idealne jest potem na zimę do ciasta i innych cudowności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...