sobota, 3 listopada 2018

JABŁECZNIK NA HERBATNIKACH Z BITĄ ŚMIETANĄ (CIASTO BEZ PIECZENIA)

Szybki i łatwy sposób na przygotowanie smacznego ciasta. Idealne na każdą okazję. Uwielbiam proste rozwiązania, więc i tym razem postawiłam na prostotę. Moja ulubiona wersja, czyli bez pieczenia.  Kwaskowate jabłka, słodka śmietana i lukier to połączenie doskonałe. Po prostu trzeba je zrobić :)



Składniki na blachę kwadratową 20 x 20 cm:
* 1 kg jabłek kwaśnych
* 1 galaretka cytrynowa
* 2 łyżki cukru
* herbatniki
* 300 ml śmietany 36%
* 2 łyżki cukru pudru
* cukier puder i odrobina wody do zrobienia lukru

Wykonanie:
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru (tak naprawdę ilość cukru zależna jest od tego jak kwaśne są jabłka), podgrzewać jabłka na lekko nagrzanym palniku od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie i zacznie się z nich robić marmolada. Na końcu wsypać sypką galaretkę, dokładnie wymieszać.
Blachę do ciasta wyłożyć herbatnikami. Na wierzchu wyłożyć zimną masę jabłkową. Kolejno znów warstwa herbatników.
Na końcu ubić śmietanę kremówkę na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Ubitą śmietaną wyłożyć na wierzch ciasta. Następnie znów wyłożyć warstwę herbatników. Na samym końcu ciasto polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i wody. Ciasto wstawić do lodówki.




7 komentarzy:

  1. Właśnie sprawdzam ten przepis zobaczymy co z tego wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziewczyny a coś innego zamiast lukru? Jak myślicie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. posypać można cukier puder, polać polewę czekoladową lub pozostawić bez niczego :)

      Usuń
  3. A czy zamiast śmietany ktoś próbował dodać np.krem karpatkowy ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...