piątek, 30 listopada 2018

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Tradycyjne, najlepsze pierniczki. Z tego przepisu korzystam już kilka lat i zawsze wychodzą tak samo smaczne. Pierniki pełne miodu, przyprawy korzennej, kruche, idealny przysmak na święta. Swoje ciasteczka zazwyczaj piekę z początkiem grudnia, potem tylko wkładam smakołyki do pudełka i tam sobie leżakują aż do świąt. A jeśli uznam, że pierniki są za zbyt twarde, do pudełka na jeden dzień wkładam połówkę jabłka. To taki prosty trik, który sprawia, że pierniki zmiękną. 



Składniki:
* 1 szklanka miodu (użyłam miód lipowy Huzar
* 3/4 kostki masła
* 1 szklanka cukru pudru
* 4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (użyłam Skworcu)
* 4 szklanki mąki pszennej
* 1 jajko
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:
Miód przelać do garnka, dodać masło, przyprawę korzenną i cukier puder. Wszystko podgrzać do momentu, aż masło się rozpuści, dobrze wymieszać, wystudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę oczyszczoną, wbić jajko, wlać przestudzony płyn miodowy. Ciasto wymieszać dobrze drewnianą łyżką. Przełożyć do woreczka i włożyć do zamrażalnika na co najmniej godzinę.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 5 mm. Foremkami wykrawać ciastka. Postępować w ten sposób do wyczerpania ciasta. Pierniki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180'C przez 10 minut. 
Pierniki zaraz po upieczeniu będą bardzo miękkie, przestudzone stwardnieją.
Pierniki przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku.
Jeśli macie ochotę dekorować pierniki to polecam przepis na lukier królewski (przepis tutaj).









3 komentarze:

  1. Właśnie robię :-) Ciasto już w zamrażalniku, więc czeka mnie nocka :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robię pierniczki :-) Ciasto już w zamrażalniku :-) ... więc czeka mnie nocka :-) :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...