DESER ZE ŚMIETANĄ, PRAŻONYMI JABŁKAMI I SŁOMKĄ PTYSIOWĄ

Naszła mnie dziś nagła ochota na coś pysznego, tak naprawdę sama nie wiedziałam na co mam ochotę. Zajrzałam do lodówki, do szafki i wymyśliłam szybki, pyszny deserek. Zrobiony był dosłownie w kilka chwil. Wystarczyła tylko śmietana, prażone jabłka i słomka ptysiowa z cynamonem. Całość wyszła idealnie, połączenie kwaśnych jabłek ze śmietaną zaspokoiło moje kubki smakowe ;)



Składniki na 4 szklanki widoczne na zdjęciu:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 2 łyżki cukru pudru
* 5-6 kwaśnych jabłek
* solidna szczypta cynamonu
* kilka słomek ptysiowych (użyłam słomki ptysiowej z cynamonem Brześć)

Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, uprażyć na patelni, aby trochę zmiękły. Pod koniec dodać cynamon, wymieszać. Wystudzić
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. 
Słomkę ptysiową pokroić na mniejsze kawałki.
Na dnie szklanek wysypać kilka słomek, na wierzch warstwa śmietany, uprażone jabłka, śmietana i na końcu jabłka.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)