MINI SZARLOTKI NA KRUCHYM CIEŚCIE

Dziś przepis na klasyczną szarlotkę, jednak w nieco innej odsłonie. Mini szarlotki to przepyszne ciasteczka, wyglądające uroczo, ładnie prezentujące się na stole. Osobiście uwielbiam wszystkie szarlotki, ciasta z jabłkiem a te w wersji mini szczególnie przypadły mi do gustu :)





Składniki na ciasto:
* 3,5 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
* 125 g masła
* 1 jajko
* 2 łyżki cukru pudru
* szczypta soli

Nadzienie:
* około 8-9 kwaśnych jabłek
* cukier puder (ilość zależna od tego jakie kwaśne są jabłka)
* solidna szczypta cynamonu

Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 4 mm. 
Szklanką wyciąć koła( część ciasta pozostawić do wykonania kratki na wierzch), małe foremki do tartaletek wylepić wyciętymi z ciasta kołami, lekko nakłuć spody.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier puder i cynamon do smaku, wymieszać. Gdyby puściły dużo soku, lekko odcisnąć. Wyłożyć na mini tarty.
Teraz pora na kratkę na wierzchu. Pozostałą część ciasta rozwałkować na grubość koło 4 mm, nożem wycinać bardzo cienkie paski, układać z pasków kratkę na wszystkich tartaletkach.
Ja poszłam ciut na łatwiznę i kratkę na wierzch wykonałam przy pomocy wałka do kratkowania ciasta, który nabyć można w sklepie Sweetdecor.pl.




https://www.sweetdecor.pl/

2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis. Kupiłam wałek i myślę, że ciasto w przepisie będzie pięknie się wykrawało bez lepienie się do walka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że wszystko się udało i smakowało :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)