Składniki na ciasto:
* 3,5 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
* 125 g masła
* 3,5 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
* 125 g masła
* 1 jajko
* 2 łyżki cukru pudru
* szczypta soli
* szczypta soli
Nadzienie:
* około 8-9 kwaśnych jabłek
* cukier puder (ilość zależna od tego jakie kwaśne są jabłka)
* solidna szczypta cynamonu
Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 4 mm.
Szklanką wyciąć koła( część ciasta pozostawić do wykonania kratki na wierzch), małe foremki do tartaletek wylepić wyciętymi z ciasta kołami, lekko nakłuć spody.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać cukier puder i cynamon do smaku, wymieszać. Gdyby puściły dużo soku, lekko odcisnąć. Wyłożyć na mini tarty.
Teraz pora na kratkę na wierzchu. Pozostałą część ciasta rozwałkować na grubość koło 4 mm, nożem wycinać bardzo cienkie paski, układać z pasków kratkę na wszystkich tartaletkach.
Ja poszłam ciut na łatwiznę i kratkę na wierzch wykonałam przy pomocy wałka do kratkowania ciasta, który nabyć można w sklepie Sweetdecor.pl.
Dziękuję za przepis. Kupiłam wałek i myślę, że ciasto w przepisie będzie pięknie się wykrawało bez lepienie się do walka. :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że wszystko się udało i smakowało :)
Usuń