czwartek, 13 grudnia 2018

DOMOWY SYROP Z MIODU, CZOSNKU I CYTRYNY

Dziś zapraszam po stary, sprawdzony przepis na domowy syrop na przeziębienie. Kiedy dopada mnie choroba bardzo często staram się sięgać po babcine, domowe sposoby, aby jak najszybciej wyzdrowieć. Jednym z nich jest ten właśnie syrop. Można go też profilaktycznie zażywać, aby wzmocnić swoją odporność (ja jednak nie lubię dużej ilości czosnku i piję tylko wtedy, gdy muszę ;))



Składniki:
* 3 cytryny
* 10-11 ząbków czosnku
* 1 szklanka miodu (użyłam miodu wrzosowego Huzar)
* wyparzony słoik

Wykonanie:
Cytryny sparzyć. 2 cytryny pokroić na plasterki z jednej wycisnąć sok. 7 ząbków czosnku przecisnąć przez praskę, pozostałe 3 w plasterki. Do wyciśniętego soku z cytryny dodać przeciśnięty czosnek, wymieszać. 
W słoiku układać na przemian: plasterki cytryny, 2-3 plasterki czosnku, polać 2-3 łyżki soku z cytryny i tak do wyczerpania składników. Na samym końcu wszystko zalać miodem. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na około 3 dni. Po tym czasie syrop jest gotowy do spożycia. 
Syrop można przechowywać w lodówce około 2 tygodnie.

Dawkowanie:
Profilaktycznie - dzieci 1 łyżeczkę 
                - dorośli 1 łyżkę dziennie.
W czasie choroby - dzieci 3 razy dziennie 1 łyżeczka 
                 - dorośli 3 razy dziennie 1 łyżka





1 komentarz:

  1. Też mam w lodówce i zamierzałam dodać wpis, tylko troszkę inna receptura :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...