Składniki:
* około 6-7 płatów śledzi solonych
* woda do moczenia śledzi
* 1 cebula czerwona
* 1 łyżeczka cukru
* 2 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 2 garści żurawiny suszonej (użyłam Helio)
* około pół szklanki oleju słonecznikowego
* kilka ziaren pieprzu
* około pół szklanki oleju słonecznikowego
* kilka ziaren pieprzu
Wykonanie:
Śledzie przełożyć do miski, zalać wodą, moczyć je około 3 godzin. Jeśli śledzie są bardzo słone po około godzinie należy zmienić wodę. Namoczone śledzie pokroić w mniejsze kawałki.
Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec podsmażania dodać cukier, ziele angielskie i liście laurowe, jeszcze chwilkę podsmażać. Żurawinę namoczyć we wrzątku około 10 minut.
Na dno słoika ułożyć kilka kawałków śledzia, część podsmażonej cebuli i żurawinę. Układać takie warstwy do wyczerpania ryby i cebuli. Na wierzch posypać rozgniecione ziarna pieprzu. Całość zalać olejem słonecznikowym.
Słoik z rybami odstawić do lodówki na około 6 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)