ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ I ŻURAWINĄ

Uwielbiam śledzie, można z nimi kombinować na różne sposoby. Dziś zapraszam po bardzo prosty i szybki przepis na śledzie w oleju z podsmażaną czerwoną cebulką i suszoną żurawiną, która doskonale przełamuje smak ryby. Tak przygotowane danie można podać na wigilijnym stole, sylwestrze, albo jako przekąski na różne imprezy okolicznościowe. 



Składniki:
* około 6-7 płatów śledzi solonych
* woda do moczenia śledzi
* 1 cebula czerwona
* 1 łyżeczka cukru
* 2 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 2 garści żurawiny suszonej (użyłam Helio)
* około pół szklanki oleju słonecznikowego
* kilka ziaren pieprzu

Wykonanie:
Śledzie przełożyć do miski, zalać wodą, moczyć je około 3 godzin. Jeśli śledzie są bardzo słone po około godzinie należy zmienić wodę. Namoczone śledzie pokroić w mniejsze kawałki. 
Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Pod koniec podsmażania dodać cukier, ziele angielskie i liście laurowe, jeszcze chwilkę podsmażać. Żurawinę namoczyć we wrzątku około 10 minut.
Na dno słoika ułożyć kilka kawałków śledzia, część podsmażonej cebuli i żurawinę. Układać takie warstwy do wyczerpania ryby i cebuli. Na wierzch posypać rozgniecione ziarna pieprzu. Całość zalać olejem słonecznikowym. 
Słoik z rybami odstawić do lodówki na około 6 godzin.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)