wtorek, 18 grudnia 2018

ŚLEDZIE Z CEBULĄ W OLEJU LNIANYM

Śledzie to jedna z obowiązkowych ryb w wielu domach na wigilijnym stole. Można je przygotować na mnóstwo sposobów. Dziś proponuję Wam przepis na śledzie z cebulą w oleju lnianym. Powinny leżakować w lodówce około 4 dni ale zaręczam, że warto na nie zaczekać. Smakują rewelacyjnie, szybkie w przygotowaniu. Polecam :) A Wy w jaki sposób przygotowujecie śledzie na Wigilię?



Składniki:
* około 5 płatów śledzi solonych
* 1 cebula
* 1 łyżka octu
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1 łyżeczka miodu
* 3 ziela angielskie (użyłam Skworcu)
* 3 liście laurowe (użyłam Skworcu)
* pieprz czarny ziarnisty
* około 200 ml oleju lnianego (użyłam Skworcu)

Wykonanie:
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przynajmniej godzinę, wszystko zależy jak bardzo są słone.
Sok z cytryny wymieszać z miodem. Śledzie dobrze osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posmarować je mieszanką z soku z cytryny i miodu, odstawić na około 20 minut.
Cebulę pokroić w piórka, wymieszać ją z łyżką octu. 
Na dnie słoika ułożyć kilka kawałków cebuli, na wierzch parę kawałków śledzia, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Warstwy z cebuli i ryby układać do wyczerpania zapasów. Na samym wierzchu powinna być położona cebula. Pomiędzy warstwami położyć po listku laurowym i kuleczkę ziela angielskiego. 
Całość zalać olejem lnianym, ryby powinny być w całości pokryte olejem. 
Tak przygotowane śledzie powinny być przechowywane w lodówce około 4 dni, po tym czasie będą najlepsze do jedzenia.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...