Składniki na około 70 uszek:
* 1 szklanka mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania
* około pół szklanki ciepłej wody
* 1 żółtko
* pół płaskiej łyżeczki soli
Farsz:
* pół kg pieczarek
* sól, pieprz do smaku
* odrobina masła do podsmażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto do uszek łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pieczarki, dodać sól i pieprz do smaku, podsmażyć pieczarki, aż cała woda z nich wyparuje.
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wyciąć kwadraty wielkości 3-4 cm. Na każdym kwadracie położyć niewielką porcję farszu. Zlepić uszka po przekątnej, następnie zlepić ze sobą dwa przeciwległe rogi.
Uszka gotować w osolonym wrzątku około 1 minuty od momentu ich wypłynięcia.
Uszka przygotowuję kilka dni przed Wigilią i mrożę na tacce wyłożonej folią aluminiową. Zamrożone uszka przekładam do woreczka i przechowuję w zamrażalniku. Zamrożone uszka do gotowania wrzucać bezpośrednio do wrzątku, NIE ROZMRAŻAĆ!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)