poniedziałek, 10 grudnia 2018

TORT AUTA ZYGZAK MCQUEEN

Dziś post trochę inny niż zwykle. Ostatnio otrzymałam wyzwanie zrobienia tortów na 5 urodziny dla bliźniaków (chłopiec i dziewczynka). Zadanie miałam na tyle ułatwione, że dzieciaki chciały osobne torty, więc nie musiałam kombinować jak połączyć ich zainteresowania na jednym torcie. Chłopiec bardzo lubi zygzaka Mcqueen'a, więc wykonałam tort w stylu angielskim, biszkopt, czekoladowy krem, krem maślany do otynkowania i dekoracja z lukru plastycznego. Przyznam, że robiłam już kilka tortów z lukrem, jednak za każdym razem mam kłopot z jego położeniem na tort, aby było równo i nie pękał. Dla mnie to najtrudniejsza część tortu;) Mam nadzieję, że sprostałam oczekiwaniom solenizanta :)


Składniki na biszkopt:
* 6 jajek w temperaturze pokojowej
* 1 szklanka mąki pszennej tortowej
* 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i ciągle ubijać pianę, tak by nie były wyczuwalne grudki cukru. Kolejno do piany dodawać po jednym żółtku, nie przerywając pracy miksera. Na końcu do masy jajecznej dodać przesianą przez sitko mąkę. Wymieszać mikserem na najwolniejszych obrotach. 
Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Do formy wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan, następnie włożyć ponownie do piekarnika (już wyłączonego) i pozostawić tam biszkopt aż piekarnik się wystudzi. 
Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem.

Biszkopt rozkroić na 3 części.

Krem czekoladowy:
* 500 ml śmietany kremówki 36%
* 300 g czekolady mlecznej
* 100 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dolewać czekoladę ciągle mieszając mikserem. 

Do nasączenia biszkoptów należy przygotować wodę wymieszaną z cukrem.

Na podkładzie do tortu na środku zrobić "kleks" z kremu, położyć pierwszy płat biszkoptu, nasączyć go wodą z cukrem. Następnie wysmarować biszkopt kremem, wyrównać. Na wierzch położyć kolejny płat biszkoptu, nasączyć i wysmarować kremem, położyć ostatni płat biszkoptu, nasączyć i na samym wierzchu i po bokach posmarować biszkopt cienką warstwą kremu, wyrównać. 
Tort wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby się dobrze schłodził.

Następnie należy przygotować krem maślany, jako podkład pod lukier plastyczny.

Składniki:
* 250 g masła w temperaturze pokojowej
* 300-400 g cukru pudru
* 5-6 łyżek mleka

Wykonanie:
Masło należy umieścić w misce i ucierać mikserem na średnich obrotach około 5-6 minut. Masło powinno zwiększyć swoją objętość i stać się gładką, jasną masą.
Kolejnym etapem jest przesiewanie cukru pudru STOPNIOWO do utartego masła. Do masła nie mogą przedostać się żadne grudki z cukru pudru. Należy też zmniejszyć obroty miksera do minimum. Puder trzeba dodawać partiami, a po dodaniu ostatniej partii należy ucierać krem maślany jeszcze około 3 minut. Ilość cukru pudru jaką należy wsypać pozostawiam Wam. Kiedy przygotowuję krem do dekorowania dodaję go więcej, a kiedy ma posłużyć do posmarowania tortu pod masę cukrową dodaję go mniej, ponieważ masa cukrowa jest bardzo słodka.
Ostatni etap to rozrzedzanie kremu poprzez dodanie mleka. Rozrzedzać krem należy stopniowo, aby nie przesadzić ;).

Tort wyjąć z lodówki, wysmarować kremem maślanym po boku i na wierzchu tortu, dobrze wyrównać, ponieważ od tej czynności będzie zależał wygląd końcowy tortu.

Następny etap do wyłożenie tortu lukrem plastycznym. 
* około 750 g lukru plastycznego w kolorze niebieskim 

Lukier plastyczne zagnieść, aby był miękki i elastyczny jak plastelina. Rozwałkować na dość duży kawałek (musi on być większy niż potrzeba na wyłożenie na tort, nie może on być też zbyt cienki, bo będzie pękał przy nakładaniu. 
Rozwałkowany lukier nałożyć na tort. Trzeba go wygładzać począwszy od wierzchu tortu i następnie boki. Zbędny lukier odciąć, wygładzić wszystkie nierówności.

Do zrobienia ulicy wykorzystałam czarny lukier plastyczny, paski z białego lukru. Literki wycinałam przy pomocy foremek z literkami (lukier czerwony).
Wszystkie elementy przyklejać na niebieski lukier (wystarczy każdy element lekko zwilżyć wodą). Flaga to sklejane ze sobą małe kwadraciki z lukru czarnego i białego.
Samochodzik to zabawka, ponieważ nie mam takich zdolności do modelowania figurek ;)













2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...