czwartek, 20 grudnia 2018

USZKA Z PIECZARKAMI

Kochani przygotowania do świąt ruszyły pełną parą. Dziś pobawiłam się troszkę i ulepiłam uszka z pieczarkami. Wystarczą chęci i odrobina czasu, bo ich przygotowanie wcale nie jest bardzo pracochłonne (zależy ile ich lepimy ;)). Idealne do barszczu. Uszka przygotowuję nie tylko na Wigilię, jednak w ten dzień obowiązkowo goszczą na moim stole. 



Składniki na około 70 uszek:
* 1 szklanka mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania
* około pół szklanki ciepłej wody
* 1 żółtko
* pół płaskiej łyżeczki soli

Farsz:
* pół kg pieczarek
* sól, pieprz do smaku
* odrobina masła do podsmażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto do uszek łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło.
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pieczarki, dodać sól i pieprz do smaku, podsmażyć pieczarki, aż cała woda z nich wyparuje. 
Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wyciąć kwadraty wielkości 3-4 cm. Na każdym kwadracie położyć niewielką porcję farszu. Zlepić uszka po przekątnej, następnie zlepić ze sobą dwa przeciwległe rogi. 
Uszka gotować w osolonym wrzątku około 1 minuty od momentu ich wypłynięcia. 

Uszka przygotowuję kilka dni przed Wigilią i mrożę na tacce wyłożonej folią aluminiową. Zamrożone uszka przekładam do woreczka i przechowuję w zamrażalniku. Zamrożone uszka do gotowania wrzucać bezpośrednio do wrzątku, NIE ROZMRAŻAĆ!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...