wtorek, 29 stycznia 2019

CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE KAKAOWYM

Ciasto kokosowe na biszkopcie kakaowym z czekoladową polewą to wypiek bardzo prosty i smaczny. Miękki, puszysty biszkopt i wilgotna masa kokosowa to doskonałe połączenie. Uwielbiam kokos, uwielbiam proste wypieki, więc to ciasto jest dla mnie idealne.



Składniki na prostokątną blachę:
Biszkopt:
* 5 jajek
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* pół szklanki cukru
* 3 łyżki kakao

Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić w misce na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Kiedy już nie będą wyczuwalne grudki cukru dodać żółtka, wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać do połączenia się składników.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 30-35 minut.

Masa kokosowa:
* pół litra mleka
* pół szklanki cukru
* 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
* 350 g wiórków kokosowych
* 200 g masła

Wykonanie:
Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wsypać wiórki kokosowe i gotować na małym palniku grzewczym około 25 minut (wiórki kokosowe powinny wchłonąć mleko), co chwilę mieszając. Garnek z kokosem zdjąć z palnika. Do gorącej masy dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, wymieszać by masło się rozpuściło i było dobrze zmieszane z masą kokosową. 
Tak przygotowaną masę wyłożyć równomiernie na upieczony wcześniej biszkopt. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Polewa czekoladowa:
* 100 g czekolady mlecznej
* 100 g czekolady gorzkiej
* 100 g masła

Wykonanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady połamane w kostki. Na końcu dodać masło. Całą polewę wymieszać, gry tylko zacznie tężeć wylać ją na masę kokosową.




3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...