PLACKI Z SERKA WIEJSKIEGO Z JABŁKIEM I CYNAMONEM

Placuszki z serka wiejskiego z dodatkiem startego jabłka i cynamonu wyszły obłędne. Delikatne, puszyste, nie za słodkie, bez proszku do pieczenia. Idealna propozycja na śniadanie lub podwieczorek, przepis jest banalnie prosty a placki wykonane w kilka chwil :)




Składniki na około 16 placków:
* 1 opakowanie (300 g) serka wiejskiego
* 2 jajka
* 4 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżeczka cukru 
* 2 łyżeczki cukru z prawdziwym cynamonem cejlońskim (użyłam Skworcu) (jeśli nie posiadacie takiego cukru to można wsypać do masy 3 łyżeczki białego cukru i pół łyżeczki cynamonu mielonego)
* 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach
* solidna szczypta soli

Wykonanie:
W misce umieścić serek wiejski, wbić całe jajka, wymieszać widelcem. Dodać pozostałe składniki łącznie z jabłkiem. Wszystko dobrze wymieszać za pomocą łyżki.
Na suchą, nagrzaną patelnię wykładać porcje ciasta, smażyć placki na złoty kolor z obu stron.
Placki podałam polane syropem karmelowym Skworcu.








3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)