środa, 23 stycznia 2019

CZERWONE ZIEMNIAKI PIECZONE W PIEKARNIKU

Pieczone ziemniaki do idealny dodatek do obiadu. Tym razem zapraszam Was po przepis na pyszne czerwone ziemniaki pieczone w piekarniku, posypane wcześniej czosnkiem granulowanym i suszonym tymiankiem. 
Czerwone ziemniaki to odmiana ziemniaka, która rzadko gości na stołach. Bogate są w potas, żelazo i witaminę C. Najlepiej smakują pieczone lub smażone i wtedy zyskują lekko słodki posmak. 
Polecam Wam ten przepis, ziemniaki są przepyszne z lekko chrupiącą skorupką :)



Składniki:
* 1 kg czerwonych ziemniaków
* sól do smaku
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 2 łyżeczki suszonego tymianku (użyłam Skworcu)
* oliwa z oliwek do skropienia ziemniaków

Wykonanie:
Ziemniaki w skórce dobrze wyszorować pod wodą. Jeśli mają jakieś niedoskonałości, tzw "oczka" należy je usunąć. Pokroić ziemniaki na mniejsze kawałki, układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia najlepiej skórką do dołu. Delikatnie całość skropić oliwą z oliwek. Posypać solą, czosnkiem granulowanym i suszonym tymiankiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C do miękkości (czas pieczenia zależny jest od tego jakiej wielkości są kawałki ziemniaków).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...