czwartek, 31 stycznia 2019

KOKTAJLOWE KREWETKI SMAŻONE NA MAŚLE Z CZOSNKIEM I CHILI

Przyznam Wam, że krewetki zaczęłam zarówno jeść jak i przyrządzać całkiem niedawno. Wcześniej jakoś nie byłam do nich przekonana (chyba z powodu ich wyglądu), jednak kiedy w końcu się przełamałam i spróbowałam to przygotowuję je dość często. Najczęściej jako dodatek do sałatki, jednak dziś miałam na nie ochotę ot tak jako przekąska.
To klasyczne, proste danie. Przepis jest bardzo łatwy a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Smakują wybitnie :)



Składniki:
* 200 g mrożonych krewetek koktajlowych
* 2 łyżki masła
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego (lub 4 ząbki czosnku świeżego przeciśniętego przez praskę) (użyłam Skworcu)
* 3 szczypty chili mielonego (użyłam Skworcu)
* odrobina świeżej natki pietruszki

Wykonanie:
Mrożone krewetki zalać letnią wodą, aby się rozmroziły.
Na patelni rozpuścić masło, dodać rozmrożone, osuszone krewetki. Smażyć je około 2 minut na małym ogniu. Na końcu dodać czosnek granulowany i chili mielone, dobrze wymieszać. Usmażone krewetki wyjąć na talerzyk, posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeśli użyjesz czosnku świeżego to należy go przecisnąć przez praskę, dodać na rozgrzane masło, podsmażyć około 1 minuty a następnie dodać rozmrożone krewetki i na końcu chili mielone.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...