czwartek, 24 stycznia 2019

KRUCHE ROGALIKI Z PIWEM NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Dziś przedstawiam Wam kolejną odsłonę rogalików, tym razem z dodatkiem piwa w cieście. Przepis pochodzi z moich starych zapisków, sprawdzony wielokrotnie. Rogaliki wychodzą mega kruche, przygotowuje się je bardzo łatwo i szybko. Kto jeszcze nie zna tego przepisu to polecam :)



Składniki:
* 350 g mąki pszennej
* 220 g zimnego masła 
* 4 łyżki cukru pudru
* 1/2 szklanki piwa
Dodatkowo:
* powidła śliwkowe do nadzienia (użyłam powidła śliwkowe z suszoną śliwką Orzech)
* cukier puder i odrobina wody do zrobienia lukru

Wykonanie:
Zimne masło pokroić na małe kawałki. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodawać kawałki masła i wszystko "posiekać" nożem.
Na środku kopczyka zrobić wgłębienie, wlać piwo. Ciasto wyrabiać dłońmi tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub dolać piwa. 
Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 40- 45 minut. 
Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Rozwałkować dość cienko na stolnicy podsypanej mąką na kształt koła, a to podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta układać nie dużą ilość powideł śliwkowych. Zawijać rogaliki i układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Piec ciastka około 25 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce.
Z cukru pudru i wody zrobić lukier, polewać go na wystudzone rogaliki. 





1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...