Czerwone ziemniaki to odmiana ziemniaka, która rzadko gości na stołach. Bogate są w potas, żelazo i witaminę C. Najlepiej smakują pieczone lub smażone i wtedy zyskują lekko słodki posmak.
Polecam Wam ten przepis, ziemniaki są przepyszne z lekko chrupiącą skorupką :)
Składniki:
* 1 kg czerwonych ziemniaków
* sól do smaku
* 1 łyżeczka czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 2 łyżeczki suszonego tymianku (użyłam Skworcu)
* oliwa z oliwek do skropienia ziemniaków
Wykonanie:
Ziemniaki w skórce dobrze wyszorować pod wodą. Jeśli mają jakieś niedoskonałości, tzw "oczka" należy je usunąć. Pokroić ziemniaki na mniejsze kawałki, układać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia najlepiej skórką do dołu. Delikatnie całość skropić oliwą z oliwek. Posypać solą, czosnkiem granulowanym i suszonym tymiankiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C do miękkości (czas pieczenia zależny jest od tego jakiej wielkości są kawałki ziemniaków).
Uwielbiam pieczone ziemniaki, samemu daje zawsze dużo przypraw. Mocno posypuje papryką słodką, wędzoną i ostrą oraz majeranek, tymianek, trochę imbiru. Robię też często w smaku podobne jak te wyciągane z ogniska https://totemat.pl/przepis-na-smaczne-ziemniaki-jak-z-ogniska-w-domu/ aby to wykonać trzeba trochę więcej roboty ale także polecam do wypróbowania. Przepis jaki podajesz jest super nawet jak się czyta to już pobudza się smakowa wyobraźnia.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i na pewno przy okazji wypróbuję Twoje podpowiedzi :)
Usuń