PULPECIKI WIEPRZOWE W SOSIE POMIDOROWYM Z KUKURYDZĄ

Pulpety w sosie pomidorowym to ciekawa odmiana dla tradycyjnych smażonych kotletów mielonych. Ale żeby i te w sosie się nie znudziły można je za każdym razem przyrządzić w inny sposób. Tym razem dodałam do sosu kukurydzę konserwową i suszone oregano, przez co sos stał się jeszcze smaczniejszy, aromatyczny. Podane z makaronem lub ryżem tworzą idealne danie obiadowe.



Składniki:
Na pulpeciki:
* około 500 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 jajko
* 2 łyżki bułki tartej
* sól do smaku
* przyprawa do mięsa mielonego- ilość według uznania (użyłam Skworcu)

Na sos:
* około 400 g passaty pomidorowej
* 1 nieduża cebula
* sól do smaku
* pół łyżeczki czosnku granulowanego (użyłam Skworcu)
* 2 łyżeczki suszonego oregano (użyłam Skworcu)
* pół płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne (użyłam Skworcu)
* 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
* olej do smażenia pulpetów
* pietruszka świeża do posypania na wierzch

Wykonanie:
Mięso mielone umieścić w misce, dodać całe jajko, bułkę tartą, sól i przyprawę do mięsa mielonego. Dłonią dobrze wymieszać ciasto.
Formować niewielkie pulpeciki i usmażyć je na rozgrzanym na patelni oleju. Mięso zdjąć z patelni.
Na oleju od smażenia mięsa podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać czosnek granulowany. Do podsmażonej cebuli wlać passatę pomidorową, dodać pieprz cayenne, oregano, sól. Całość wymieszać i gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem około 2-3 minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową, wymieszać. Następnie dodać podsmażone wcześniej pulpety. Wszystko razem dusić pod przykryciem przez kolejne 6-7 minut na małym ogniu. Na końcu na wierzch posypać posiekaną natkę pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)