środa, 13 lutego 2019

KOLOROWA SAŁATKA Z KREWETKAMI KOKTAJLOWYMI

Całkiem niedawno przedstawiałam Wam przepis na proste w przygotowaniu krewetki koktajlowe. Dziś pomysł jak je wykorzystać. Prosta, lekka, pożywna sałatka z warzywami, sałatą i krewetkami. Swoim smakiem i wyglądem zachwyci wszystkich gości, doskonale nadaje się też na lekką kolację. Idealna sałatka dla miłośników krewetek :)



Składniki:
* 200 g mrożonych krewetek koktajlowych
* 2 łyżki masła
* 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego (lub 4 ząbki czosnku świeżego przeciśniętego przez praskę) (użyłam Skworcu)
* 3 szczypty chili mielonego (użyłam Skworcu)
* odrobina świeżej natki pietruszki

* solidna garść mixu sałat
* 1/4 czerwonej papryki
* 1/4 żółtej papryki
* 10 pomidorków koktajlowych
* 1/3 świeżego ogórka

Wykonanie:
Mrożone krewetki zalać letnią wodą, aby się rozmroziły.
Na patelni rozpuścić masło, dodać rozmrożone, osuszone krewetki. Smażyć je około 2 minut na małym ogniu. Na końcu dodać czosnek granulowany i chili mielone, dobrze wymieszać. Usmażone krewetki wyjąć na talerzyk, posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeśli użyjesz czosnku świeżego to należy go przecisnąć przez praskę, dodać na rozgrzane masło, podsmażyć około 1 minuty a następnie dodać rozmrożone krewetki i na końcu chili mielone.

Mix sałat wyłożyć na talerz lub do miski. Na wierzchu układać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, obrany, pokrojony w pół plasterki ogórek świeży, pokrojone w kostkę obie papryki. Na samym końcu rozłożyć przygotowane wcześniej krewetki.

Sos:
* 2 łyżki płynnego miodu
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżeczki musztardy stołowej
* szczypta soli i pieprzu


Wykonanie:
Do kubka lub małej miseczki wlać miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodać musztardę, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.

Całość polać sosem.



https://www.skworcu.com.pl/

1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...