wtorek, 5 lutego 2019

ZASMAŻANA KAPUSTA KISZONA Z BOCZKIEM I CEBULKĄ

Dziś chciałabym Wam zaproponować smaczny dodatek do obiadu, a mianowicie zasmażana kapusta kiszona z wędzonym boczkiem i cebulą.  Idealnie pasuje do ziemniaków i każdego rodzaju mięsa, począwszy od kotletów po różnego rodzaju pieczenie i mięsa duszone. Moja rodzinka zajada zawsze z apetytem :)



Składniki:
* 500 g kapusty kwaszonej z marchewką (użyłam Orzech)
* 1 nieduża cebula
* 100 g boczku wędzonego
* 2 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 1 płaska łyżeczka cukru
* niepełne pół łyżeczki soli
* 5-6 ziaren pieprzu czarnego
* 2 łyżki mąki pszennej
* 4 łyżki masła

Wykonanie:
Odsączoną kapustę kiszoną drobno posiekać, przełożyć do garnka i zalać wodą tyle, by ta pokrywała w całości kapustę. Wsypać sól, cukier, dodać ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu czarnego. całość gotować około 30 minut do miękkości (czas gotowania zależny jest od kapusty kiszonej). 
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć boczek wędzony i cebulę pokrojone w drobną kostkę.
Pod koniec gotowania dodać podsmażony boczek i cebulę do kapusty kiszonej, wymieszać. 
Na patelni rozgrzać pozostałe 3 łyżki masła, wsypać mąkę i zrobić z tego zasmażkę, energicznie mieszając do ze złocenia się mąki.
Przygotowaną zasmażkę dodać do kapusty kiszonej (jeśli w garnku jest spora ilość wody, należy odlać jej część). Wszystko mieszać przez chwilę.
Kapustę najlepiej podawać na ciepło.








1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...