poniedziałek, 4 marca 2019

CHLEB Z MĄKI CHLEBOWEJ Z DODATKIEM MIODU

Dawno nie piekłam żadnego pieczywa, więc pora to nadrobić. Dziś proponuję chleb z pszennej mąki chlebowej z dodatkiem miodu i ziaren słonecznika. Idealne wypieczony z chrupiącą skórką. Zapach podczas pieczenia unosi się w całym domu a w smaku rewelacyjny. Prosty w wykonaniu, przepis idealny dla osób, które dopiero rozpoczynają swoja przygodę z wypiekaniem chleba. Polecam :)



Składniki:
* 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (użyłam mąki Radix-bis)
* 7 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1 łyżka miodu (użyłam miodu lipowego Huzar)
* 2 szklanki letniej wody
* 1 garść ziaren słonecznika+ kilka ziaren do posypania na wierzch (użyłam Radix-bis)

Wykonanie:
Suche drożdże wsypać do miski (świeże pokruszyć), dodać łyżkę miodu, łyżkę mąki i wlać odrobinę letniej wody. Wszystko wymieszać, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki, ciasto wymieszać łyżką. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na wierzchu posypać ziarna słonecznika, przykryć formę ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut (nawet mniej, wszystko zależy w jakim tempie urośnie ciasto).
Piekarnik nagrzać do 200'C. Chleb wstawić do piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180'C i piec kolejne 40 minut.
Chleb wystudzić na kratce.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...