Składniki na około 30 pierogów:
* 1,5 szklanki mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania
* około 3/4 szklanki ciepłej wody
* 1 żółtko
* pół płaskiej łyżeczki soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto do pierogów łączyć ze sobą (wodę należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto dłonią około 10 minut, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło.
Farsz:
* 250 g twarogu
* 1 żółtko
* 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy. Masę rozgnieść widelcem i dobrze wymieszać.
Ciasto na pierogi rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką dość cienko, szklanką wykrawać koła.
Na na środku każdego koła układać porcję farszu, zlepić pierogi.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładać porcjami pierogi, gotować około 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
lubię bardzo takie pierogi
OdpowiedzUsuń