środa, 13 marca 2019

PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I CHRZANEM

Paszteciki zazwyczaj kojarzone są z Bożym Narodzeniem, chociaż w wielu domach przygotowywane są cały rok :) Jednak moja dzisiejsza propozycja jest zupełnie inna i zapewne bardziej skojarzy się Wam z Wielkanocą. Paszteciki z białą kiełbasą i chrzanem to pyszna propozycja nie tylko na świąteczne śniadanie ale także jako przekąska np na różnego rodzaju imprezach. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu a smak... co tu dużo pisać, zróbcie i przekonajcie się sami ;)



Składniki:
* arkusz ciasta francuskiego
* 5 białych kiełbas (użyłam kiełbasy białej z szynki Henryk Kania)
* 3-4 łyżeczki chrzanu tartego (użyłam Orzech)
* 1 jajko
* odrobina majeranku do posypania na wierzch

Wykonanie:
Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół.
Z białej kiełbasy zdjąć błonkę. Kiełbasę razem z chrzanem umieścić w robocie kuchennym z końcówką siekania (można podnieść wszystko widelcem) i dobrze wymieszać.
Tak przygotowany farsz układać wzdłuż na środku dwóch kawałków ciasta francuskiego. Boki zawinąć i skleić ze sobą, roladę odwrócić łączeniem do dołu. Pokroić na mniejsze około 2 cm kawałki.
W miseczce rozklepać jajko. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować każdego pasztecika jajkiem, na wierzch posypać majeranek.
Paszteciki ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C, piec około 20 minut.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...