ŚNIEŻNY PUCH- CIASTO BEZ PIECZENIA

Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia, coś w stylu sernika na zimno. Warstwa herbatników, kwaskowata pianka ze śmietany, twarogu i galaretki a na wierzchu posypka z kokosu. Pyszne, lekkie ciasto do zrobienia w kilka chwil. Jestem pewna, że swoim smakiem oczaruje zarówno domowników jak i gości :)
Słyszałam o tym cieście dość sporo, aż w końcu sama postanowiłam je zrobić i teraz żałuję, że tyle z tym zwlekałam. Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz ;)



Składniki na okrągłą blachę średnicy 24 cm:
* 300 ml śmietany kremówki 36%
* 500 g twarogu z wiaderka
* 2 galaretki cytrynowe
* 500 ml wody do rozpuszczenia galaretek
* 4 łyżki łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Posypka kokosowa:
* 1 łyżka masła
* 100 g wiórków kokosowych (użyłam Skworcu
* 2 łyżki cukru

Dodatkowo: 
* herbatniki do wyłożenia na spód blachy

Wykonanie:
2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Na dnie blachy wyłożyć herbatniki.
Do miski wlać śmietanę kremówkę, ubić na sztywno. Następnie dodawać do śmietany po łyżce twarogu, mieszać mikserem. Wsypać cukier puder i waniliowy. Na końcu stopniowo wlewać zimną, ale nadal płynną galaretkę, wymieszać.
Masę wylać na herbatniki, blachę z ciastem wstawić do lodówki.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając smażyć, aby wiórki się lekko zarumieniły. Przestudzoną posypkę wysypać na wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.





14 komentarzy:

  1. lubie bardzo takie ciacha na zimni

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Ciasto wszło cudowne :) Ciasto podzieliłam na dwie porcje, do pierwszej dodałam do wnętrza ok.3 łyżki wiórków kokosowych, do drugiej 3 łyżki kakao i delikatnie tylko zamieszkała, dzięki czemu wyszły fajne esy floresy :) Mieliśmy dwa ciasta, oba pyszne :) Dzięki za przepis! Polecam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dwie porcje.Ciasto wszystkim smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety herbatniki wypłyneły mi i zmieszały się z masą. Co zrobiłam nie tak? Czy masa była za rzadką czy za szybko wylałam ja na ciastka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może masa za szybko wylana :)

      Usuń
    2. Ja miałam to samo więc następnym razem jak robilam to ozylam chwile do lodówki i po około 10 min wyłożyłam na ciastka

      Usuń
  5. nie lubię kokosu, czy mogą być orzechy lub migdały

    OdpowiedzUsuń
  6. czy masa ma być taka rzadka ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Super też smakuje,jak pod wiórki da się cienką warstwę dżemu brzoskwiniowego lub morelowego. Orzeźwia 😄

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)